24.4.12

Introducció a la mètrica catalana


El poeta i intel·lectual Salvador Oliva va publicar el manual Introducció a la Mètrica Catalana amb l'objectiu de desvetllar part dels misteris de la poesia i fer-los comprensibles a qui el volgués escoltar.
És un llibre excel·lent per entendre més els poemes i, si es vol escriure poesia, és una gran eina. Potser no tots els exemples de poetes catalans siguin del meu gust, però hi ha aquests dos versos de Josep Carner, del poema «L'argentí professional», fantàstics:

Ballant amb dames que l'edat recalca,
adés les alçaprema, adés les falca.

Tècnicament són dos versos perfectes, a més de la ironia que hi ha al darrera. El ballarí de tangos que balla amb senyores poc àgils que ha de falcar perquè no rodin per terra. Els dos decasíl·labs femenins on tots els accents estan situats en síl·labes de nombre parell, tots els sons vocàlics a á i els del segon vers a é, la rima, el joc de potenciar les paraules creuades, etc... Tot és possible.

4 comentarios:

  1. la veritat és que si no ens haguessis explicat de què anava, no li vèia la gràcia. Ara té molt més sentit.

    Ets tot un mestre, gràcies.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No, jo no, en Salvador Oliva. La meva funció es de pispa, o d'aprenent.
      Aquests dos versos em van impactar, i tot el que hi ha darrera... Uuu.

      Eliminar
  2. La verdad que en esta me quedo afuera... (acá no hay traductor que me salve a pesar de que soy argentino y me encantan las orquestas de tango, incluso más que el tango).

    Es muy interesante eso de cómo y dónde encontrar la musicalidad en los versos; para mí uno de los escritores que de forma más genial encontró la música en la literatura (de mi país) es Oliverio Girondo ¿Lo conocés?...

    Un fuerte abrazo
    Hasta próximas métricas

    ResponderEliminar
  3. Tinc el llibre....tens raó és excel·lent i molt didàctic

    ResponderEliminar